Pilot program: Istraživanje ekologije mora za hvarske učenike – rujan 2024


Pharos Institut  i Institut Boz (Boz Life Science Research and Teaching Institute, www.bozinstitute.org), San Diego, Kalifornija, s uzbuđenjem predstavljaju svoj pilot projekt koji započinje na ljeto 2024. godine u području ekologije mora i procjene rizika za ljudsko zdravlje:

Ovo istraživanje je dio programa Instituta Boz pod nazivom “Okolišni utjecaj na bioraznolikost vrsta: surađivačko međunarodno istraživanje, STEM edukacija i program globalne politike”. Komponenta pilot projekta koja se odvija na otoku Hvaru donosi suradnju dr. Božinovića, predsjednika i CEO na Institutu Boz te ravnatelja Odjela za okoliš Pharos Instituta , s njegovim istraživačkim timom, te profesoricu biologije i kemije s otoka Hvara, Nikol Petrić, uz odabrane studente. Tim će u rujnu 2024. prikupljati morske dagnje te uzorke morske vode na do šest lokaliteta uz obalu otoka Hvara. Tijekom 2 tjedna terenskih i laboratorijskih aktivnosti, učenici će učiti o biologiji mora, uzorkovanju i testiranju, te sudjelovati u prikupljanju podataka, skladištenju i pripremi uzoraka za kemijsku i metagenomsku analizu.

Ovaj dvotjedni pilot projekt je baza za dizajn inovativnog STEM istraživačko-edukacijskog programa za učenike otoka Hvara. Uzorci koji će biti prikupljeni također će se koristiti kao dio većeg svjetskog projekta, a učenici i profesorica Nikol Petrić će nastaviti svoje sudjelovanje virtualno. U daljnjoj komunikaciji naučiti će kako upravljati podacima, te analizirati te podatke, proizvesti izračune, prenijeti svoja otkrića te pomoći u pripremi teksta za objavu.

Ostanite s nama za još novosti u vezi cijelog programa i sponzora projekta, te pratite učenike i znanstvenike kako započinju ovo istraživanje.